Työnohjaus

Työnohjaus on työn, työntekijän tai työyhteisön kehittymistä. Työntekijät eli oman työnsä  asiantuntijat toimivat kehittäjinä. Työnohjaus ei ole hätäapu kriisiin ja konfliktiin. Tällaisiin tilanteisiin tarjoan sovittelua. Sovittelun jälkeen voimme jatkaa työnohjauksella. Työnohjaajana olen fasilitoija, ohjailija, kyselijä, jonkin verran myös ehdottelija. 

Ohjaukseni perustuu puheeseen ja sen kuuntelemiseen, se on voimavaralähtöistä dialogia. Voimavaralähtöisyys ei estä ongelmien ja haasteiden analysointia, mutta se tarkoittaa pyrkimystä päästä ongelman pohtimisesta sen ratkaisumalleihin ja hyviin tuloksiin. Ryhmän ohjauksessa voin käyttää reflektointivuoroja keskustelun hallintaan. Kun osallistujilla on tarkkaan sovitut puhumisen vuorot ja kuuntelemisen vuorot, kaikki saavat sanoa sanottavansa rauhassa ja toisaalta kaikki voivat pysähtyä todella kuuntelemaan toisten näkemyksiä. Työnohjauksessa ei ole pakko puhua. Aktiivinen kuuntelu sinänsä voi tuottaa paljon.

Työnohjauksen kesto:

  • Työnohjausprosessi voi kestää muutaman kuukauden tai vuosia. Sen kuluessa käsitellään hyviä ja huonoja kokemuksia työssä. Niiden pohjalta käsitellään toiveita, haaveita ja tarpeita – ja edelleen suunnitelmia.
  • Yksilötyönohjaus kestää 90 minuuttia kerrallaan.
  • Ryhmätyönohjaus (3-9 ohjattavaa) vaatii pidemmän ajan, 120 minuuttia.
  • Yleensä ohjauskerrat ovat kuukauden välein.

Työnohjaajana voin osata kysyä oikeita kysymyksiä, jos tunnen ohjattavien työn. En pyri ”tietämään” mitä ohjattavien pitäisi tehdä tai ajatella, sillä voimavarat ja asiantuntemus ovat ohjattavissa, ei minussa. Tässä saattaa olla eduksi, että nimenomaan en tunne ohjattavieni työtä kovin hyvin. Silloin saatan osata tehdä oikeat ”tyhmät kysymykset”, kenties myös sopivasti kyseenalaistaa asioita.

Hinnat vuonna 2024:

  • Yksilöohjaus 90 min        200,- + alv 24%
  • Ryhmäohjaus 120 min    350,- + alv 24%

Saisinko tulla tutustumaan teihin ja työnohjaustarpeisiinne?

040 706 0890

tyonohjaus.notkot@gmail.com