Lähde rauhalliselle kävelylle metsään, metsäteille, poluille tai vaikka suon pitkospuille. Vähän matkaa käveltyäsi tunnustele, mikä on mielessäsi päällimmäisenä, mikä on mielentilasi, vallitseva tunteesi. Vaivaavatko huolet mieltäsi? Oletko alakuloinen tai pettynyt? Oletko kenties innostunut jostain asiasta? Oletko iloinen tai onnellinen? Minkä tunnetilan tunnistatkin, keskity siihen, kävellen edelleen hiljakseen eteenpäin. Anna itsellesi lupa tuntea rauhassa, juuri sitä, mitä tunnet.

Kun näet silmääsi miellyttävän puun, pysähdy katselemaan sitä. Mistä osista tunnetilasi rakentuu? Nimeä jokin puun oksa kullekin osalle. Mikä oksa saa voimakkaimmalta tuntuvan asiantilan tai seikan; mille riittää hennompi ja ohuempi oksa? Katsele tunnepuutasi. Hengitä sitä. Hengitä eri oksien sisältöä eri osiin kehoasi. Mikä tunnetila tai ajatus voimistuu, mikä heikkenee? Mikä valtaa tärkeimmän tai suurimman osan sinusta? Ota se mukaasi ja jatka kävelyä.

Onko olotilasi muuttunut siitä, mitä tunsit matkaan lähtiessäsi? Minkälainen on kantamuksesi? Kulje ylös mäelle tai avaran paikan reunaan. Pysähdy näkemään maisema. Tunne maisema kaikilla aisteillasi: mitä näet – mitä kuulet – mitä haistat tai maistat – miltä kehossasi tuntuu? Hengitä edessäsi olevaa maisemaa, sen värejä, sen hajuja. Tunnustele nyt mukanasi tuomaasi tunnetilaa tai asiaa, ajatusta. Huomaatko maiseman muuttavan sitä? Vahvistuuko tai heikkeneekö se? Muuntuuko se jotenkin? Kuuntele. Mitä maisema sanoo tunnetilallesi tai ajatuksellesi?

Ota maiseman tarjoama lause matkaevääksi paluumatkalle.

Luin usean päivän aikana viipyillen Sirpa Arvosen (2014) kirjan Metsämieli – luonnollinen menetelmä mielentaitoihin. Luin kärsivällisesti ja hitaasti, loikkimatta, rauhoittuen ja kirjan harjoituksiin eläytyen. Välillä kävin pienillä kävelyilläkin harjoittelemassa. Lukukokemus antoi minulle rauhaa ja hyväksynnän kokemusta. Kokemus tarjosi lempeää sallimista kaikenlaisille tunteille.

Lukukokemuksen jälkeen halusin istua koneen ääreen kirjoittamaan. Siitä syntyi tämmöinen oma tekstini.